Mélytónusú izom és ízületi masszázs

Mélytónusú izom és ízületi masszázs

Milyen betegségek kezelésére alkalmas a módszer? Miben különbözik más masszázs technikáktól?

A masszázs a legrégibb és legegyszerűbb gyógymód. Alkalmazható mozgásszervi betegségek és izomfájdalmak kezelésére, javítja a vérkeringést, fellazítja a letapadt izomzatot. Stresszoldó hatásának köszönhetően enyhíthetjük vele a fáradtságot és az álmatlanságot is. Természetesen vannak egészségügyi kitételek, amikor nem alkalmazható a módszer, de a legtöbb ember számára hatásos kezelési alternatívát jelent.

A masszázs ezen válfajának a lényege, hogy nem csak az izom felületét mozgatjuk meg vele, hanem a nyomás által a mélyen fekvő izomzatot is hatásos inger éri, és így kialakul egy nagyfokú vérbőség. A pontszerű nyomást egy intenzív széthúzó és dörzsölő mozdulatsor követi, melynek segítségével fokozzuk a keringést az érintett terület körül. Így jelentősen megnő az izom regenerációs képessége, gyorsítva ezzel a sérülések, gyulladások, húzódások gyógyulásást.

Csontozatunk és végtagjaink sokrétű mozgását az ízületek teszik lehetővé. Az ízületben találkozó csontvégek geometriája funkcionálisan meghatározott, ami normális esetben szinte súrlódásmentes elmozdulást tesz lehetővé. Az ízületi végeket sima felszínű ízületi porc borítja, melyek könnyed elmozdulását egy sajátos „kenőanyag” (synovia), az ízületi folyadék segíti elő. Ha ez a folyadék nem jut be kellő mértékben az ízületi üregből a porcok közé, akkor a porcfelszín egy idő után megkopik, mozgásterjedelme beszűkül. Az ízület elmozdulása fájdalommal jár.

Mélytónusú masszázzsal a nyálkatömlőt és az ízületi üreget helyezzük nyomás alá. Ilyenkor az ízületi nedv intenzívebben kerül be az érintkező porcfelszínek közé, ami jelentősen javítja azok mozgásképességét, illetve megszünteti a mozgáskor keletkező fájdalmat.

Bizonyos kor után ez a speciális folyadék már nem termelődik kellőképpen. Ezt pótolni szükséges megfelelő étrenddel, vagy szükség esetén étrendkiegészítőkkel. Egészséges életmóddal és rendszeres mozgással is sokat tehetünk izomzatunk és ízületeink egészségért.

 

Korponyi Balázs
mozgás és masszázsterapeuta, csontkovács

+36 30 183 0297