Csontkovácsolás

Csontkovácsolás

A csontkovácsolás (mozgásterápia és/vagy manuálterápia) a tartó és mozgató szervrendszer visszafordítható reflexes működészavarainak kórélettanával, diagnosztikájával és terápiájával (rehabilitációjával), valamint prevenciójával foglalkozik.

A csontkovács a szokásos orvosi eljárásokat kézzel végzett diagnosztikai és terápiás technikákkal egészíti ki. A csontkovácsolás az ízületműködés helyreállítására irányuló reaktiváló gyógymód. A kezelés a terapeuta szakszerű fogásainak mechanikai hatása által kihat az egész szervezetre. Ha egy adott ízületben beszűkülés keletkezik, akkor az annak mozgásterjedelme jelentősen csökken. Ekkor a természetes mozgásterjedelem elakadásról beszélünk. Ha a csigolyák eredeti elhelyezkedésénekének rendje felborul, és valamelyik csigolya a helyéről elmozdul, az adott csigolyából kilépő idegpályák nyomódása végett a hozzátartozó szervek immunitása gyengül. A szimmetrikus eltérések a csigolyák kézzel történő úgynevezett dekompressziós mozdulatsorok általi helyreigazításával megszüntethetők a kellemetlen tünetek.

Ha a kilépő ideget túlnyomás éri, sokszor tapasztalunk zsibbadást, nyilalló fájdalmat, végtaggyengülést. Ebben az esetben felmerülhet a gyanú, hogy gerincsérvvel van dolgunk. A kezelés ilyenkor csak orvosi javallatra végezhető! Megfelelő mozgásterápia alkalmazásával a tünetek elmúlnak, a sérv visszahúzódik, nem nyomja a kilépő idegeket.

A manuálterápiát egészíti ki a mélytónusú ízületi masszázs, ami a vázszerkezetünket tartó izomzat helyreállításában segít. Sokszor maga az izomköteg nem engedi a test szimmetriáját visszaállítani. Ennek oka, hogy a legtöbb esetben túl kötött az izomzat, így nincs meg a kellő mozgásterjedelme. Ha ezeket a kötött izmokat és szalagokat kellő módon fel tudjuk szabadítani, akkor a csontok visszaállnak a természetes helyükre.

Ezen terápiák és módszerek mellett is nagyon fontosnak érzem a megelőzést, ami sporttal, rendszeres mozgással vagy célzott tornagyakorlatok végzésével érhető el. Kiemelkedően fontos a rendszeres mozgás annak, aki ülő munkát végez.

Korponyi Balázs

mozgás és masszázsterapeuta, csontkovács

+36 30 183 0297